Kasdien vartoji, bet ar susimąstai apie jų svarbą? - "Antėja laboratorija"

Kasdien vartoji, bet ar susimąstai apie jų svarbą?

Kasdien vartoji, bet ar susimąstai apie jų svarbą?

Nesuklysime sakydami, kad vitaminų ir mineralinių medžiagų papildai yra viena populiariausių sveikatos stiprinimo priemonių, kurių pasirinkimas ir pasiūla itin plati. Šiuos elementus taip pat gauname kartu su maistu. Deja, ilgametė praktika bendraujant su klientais ir jų artimaisiais parodė, kad dažnas nežino, kokia yra vitaminų nauda, kokie pirmieji vitaminų ar mineralų trūkumo požymiai.

Vitaminas A

Vitaminas A (retinolis) yra būtinas žmogaus gyvybei palaikyti bei sveikatai stiprinti. Jis vaidina lemiamą vaidmenį daugybėje fiziologinių procesų, tokių kaip imuniteto susidarymas, audinių atsinaujinimas bei reprodukcinės sistemos veikla. Tačiau vienas svarbiausių vaidmenų jam tenka kalbant apie gerą regėjimą – vitamino A trūkumas išlieka viena pagrindinių vaikų regėjimo sutrikimų priežasčių.

Vitaminas A yra svarbus kovojant prieš toksinus, kadangi jis turi ir antioksidacinių savybių. Antioksidantai yra medžiagos, kurios gali apsaugoti Jūsų ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio – toksinų, susidarančių dėl vartojamo netinkamo maisto, rūkymo ar radiacijos.

Retinolis dažniausiai gaunamas su daržovėmis ir mėsa, jo gausu saldžiosiose bulvėse, jautienos kepenėlėse, špinatuose, morkose bei manguose. Rekomenduojama vitamino A paros norma yra 900 mikrogramų vyrams, 700 – moterims ir 400 mikrogramų vaikams.

Dėl vitamino A trūkumo padidėja infekcijų ir patologinių būklių rizika, įskaitant regėjimo, kaulų, epitelinio audinio ir imuniteto sutrikimus. Nepaisant to, per didelis vitamino A vartojimas gali sukelti rimtų sveikatos problemų. Dėl vitamino A perdozavimo gali sutrikti regėjimas, pykinti, pasirodyti odos pažeidimai ar kankinti raumenų bei sąnarių skausmai. Todėl, jei vartojate vitaminus ir kasdienėje mityboje įtraukiate produktus, turinčius daug retinolio, būtina sekti šio vitamino kiekį kraujyje [1].

B grupės vitaminai

B grupės vitaminai yra sveiko organizmo pagrindas. Ši grupė daro tiesioginį poveikį energijos lygiui, smegenų funkcijai, neurologinei sistemai ir ląstelių medžiagų apykaitai. Šią grupę sudaro 8 skirtingi vitaminai: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 bei B12.

Moterims B grupės vitaminai yra gyvybiškai svarbūs nėštumo bei kūdikio žindymo laikotarpiu. Ši vitaminų grupė svarbi kūdikio smegenų vystymuisi. Vyrams B grupės vitaminai padeda palaikyti reikalingą testosterono kiekį, kuris su amžiumi palaipsniui mažėja.

Žmogus, kuriam trūksta B grupės vitaminų, dažniausiai susiduria su mieguistumu, odos bėrimais ar sutrūkinėjusia oda lupų kampučiuose, gali varginti mažakraujystė bei pėdų ar rankų tirpimas. Išvardinti simptomai nėra specifiški, todėl geriausia atlikti tyrimus, norint tiksliai nustatyti B grupės vitaminų kiekį organizme.

Daugybė maisto produktų pasižymi dideliu B grupės vitaminų kiekiu, jų galima rasti pieno, mėsos produktuose, ankštinėse daržovėse, riešutuose bei bulvėse. Pavyzdžiui vitamino B6 ir B12 galima rasti lašišoje, kiaušiniuose ar piene. Kadangi dauguma šių produktų yra gyvulinės kilmės, vegetarams ar veganams rekomenduojama vartoti B grupės vitaminus papildomai [2, 3].

Vitaminas D

Tai yra riebaluose tirpus vitaminas, kuris jau seniai žinomas kaip padedantis organizmui įsisavinti ir sulaikyti kalcį bei fosforą, kurie būtini kaulinio audinio formavimuisi. Be to, laboratoriniai tyrimai rodo, kad vitaminas D gali sumažinti vėžinių ląstelių augimą, padėti kontroliuoti infekcijas ir slopinti uždegiminius procesus.

Maisto produktai, kuriuose gausu vitamino D – menkių kepenėlių aliejus, lašiša, tunas. Taip pat natūraliai šį vitaminą gamina ir pats žmogaus organizmas, kuomet melanino pagalba absorbuoja ultravioletinius saulės spindulius. Dėl šios priežasties vitaminas D dar vadinamas ,,Saulės vitaminu”. Rekomenduojama vitamino dienos norma yra 10 mikrogramų – 0-12 mėn. kūdikiams,  15 mikrogramų – vaikams ir suaugusiems, bei 20 mikrogramų – 70 metų ir vyresniems asmenims [4].

Dažniausiai vitamino D trūksta žmonėms, kurie negauna pakankamo vitamino D kieko iš  ultravioletinių saulės spindulių, netoleruoja ar nevalgo pieno, kiaušinių bei žuvies. Ilgalaikis vitamino D trūkumas gali išprovokuoti kaulinio audinio ligas tiek vaikams, tiek suaugusiems.

Dėl mažo šio vitamino kiekio maiste pasiekti toksinį lygį natūraliai, tik su maistu yra praktiškai neįmanoma. Taip pat ir su ultravioletiniais saulės spinduliais gaunamas vitamimo D kiekis nesukelia toksinio poveikio. Vitamino D toksiškumas dažniausiai pasireiškia vartojant per dideles vitamimo dozes su maisto papildais. Patartina be specialaus gydytojo paskyrimo nevartoti vitamino D papildų, kurių sudėtyje yra daugiau nei 100 mikrogramų. Dažniausi vitamino D apsinuodijimo simptomai yra staigus svorio kritimas bei sutrikęs širdies ritmas [4].

Vitaminas K

Vitaminas K yra svarbus kraujo krešėjimui ir  kaulams, taip pat dalyvauja ir kitose organizmo reakcijose. Reikalingo vitamino K kiekis priklauso nuo Jūsų amžiaus ir lyties: vidutinė rekomenduojama dienos norma suaugusiems vyrams – iki 120 mikrogramų, moterims – iki 90  mikrogramų.

Vitaminas K natūraliai randamas daugelyje maisto produktų. Daugiausiai vitamino K yra žaliose lapinėse daržovėse (špinatuose, lapiniuose kopūstuose, brokoliuose ar salotose), taip pat augaliniuose produktuose: aliejuose, avokaduose, mėlynėse.

Šiuolaikiniai žmonės mažai vartoja natūraliai, ekologiškai išaugintų lapinių daržovių, beto, didėja celiakijos diagnozių skaičius, o storosios žarnos bakterijos gaminamo vitamino K kiekis gali būti nepakankamas. Tai lemia, kad vis daugiau žmonių kenčia nuo vitamino K trūkumo.  Šio vitamino kiekio kraujyje tyrimus būtina atlikti naujagimiams, sergantiems celiakija ar asmenims po žarnyno operacijos. O jei dažnai dėl neaiškių priežasčių atsiranda mėlynės, kraujosrūvos – dėl to gali būti kaltas didelis vitamino K trūkumas, kuris sutrikdo kraujo krešėjimo procesus [5].

Nors iš pažiūros vitaminai ir jų papildai neatrodo pavojingi, tačiau jų trūkumas ar perdozavimas sukelia ilgalaikių pasekmių organizmui. Todėl aklai neeksperimentuokite su nekaltai atrodančiais maisto papildais. Netinkamai pasirinkti maisto papildai gali ne tik nesuteikti pakankamo kiekio reikalingų medžiagų, bet kartais ir pakenkti. Kviečiame išsitirti savo kraują pagal mūsų specialistų sukurtą svarbiausių vitaminų ir mikroelementų tyrimų programą, kurios dėka vieno kraujo paėmimo metu sužinosite plataus spektro vitaminų ir mikroelementų kiekį organizme. Pagal gautus tyrimų rezultatus mūsų šeimos gydytojas nemokamai pateiks rekomendacijas, ko imtis norint atstatyti organizmui būtinų medžiagų kiekį kraujyje ir kokius būtent Jums reikiamus vitaminus ir mikroelementus vartoti.

 

Literatūros šaltiniai:

  1. Marzęda, P., Łuszczki, J. J. (2019). Role of vitamin A in health and illness. J Pre Clin Clin Res., 13(3), 137-142. https://doi.org/10.26444/jpccr/112376
  2. Kennedy O. D (2016). B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review. Nutrients 2016, 8(2), 68; https://doi.org/10.3390/nu8020068
  3. Olsen N., (2019). Why Is Vitamin B Complex Important, and Where Do I Get It?. Prieiga per interneta: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/vitamin-b-complex
  4. Nacionalinis Sveikatos Institutas (2021). Vitamin D. Prieiga per interneta: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
  5. Nacionalinis Sveikatos Institutas (2021). Vitamin K. Prieiga per interneta: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-Consumer/
Visos naujienos
Susiję tyrimai
vitB12 Vitaminas B12 vitB12 Vitaminas B12
24.00€
Vitaminas K (Filokinonas) Vitaminas K (Filokinonas)
66.00€
Vitaminas A (Retinolis) Vitaminas A (Retinolis)
66.00€