Kaune duris atvėrė moderniausia medicininių tyrimų laboratorija - "Antėja laboratorija"

Kaune duris atvėrė moderniausia medicininių tyrimų laboratorija

2012 m. kovo 7 d., Kaune duris atvėrė moderniausia medicininių tyrimų laboratorija „Antėja“, kurioje kraujo mėginius tiria automatizuota-robotizuota laboratorinių tyrimų sistema.

„Šios laboratorijos atidarymas yra didelė šventė ir džiaugsmas ne tik Kaunui, bet visai Lietuvai –medikams, ligoniams ir sveikiems žmonėms. Tikimės, jog nauja automatizuota sistema leis medikams pasiekti geresnių gydymo rezultatų, mažins eiles prie gydytojų kabinetų. Ši laboratorija dar kartą patvirtina, jog Kaunas yra miestas, kuriame netrūksta inovacijų ir investicijų medicinos srityje“, –atidarymo iškilmių metu kalbėjo teigė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

„Moderniausiose pasaulio medicininių tyrimų laboratorijose vis daugiau procesų, kur būtinas itin didelis tikslumas, atlieka robotai. Investuodami į naujas technologijas siekėme geriausią pasaulio laboratorinės diagnostikos patirtį perkelti į Lietuvą“, – atidarymo metu akcentavo medicininių tyrimų laboratorijos „Antėja“ generalinis direktorius Vidas Gedutis.

Pasak laboratorinės medicinos gydytojos Dangiros Meškelevičiūtės-Babenskienės, robotai ir automatizuoti analizatoriai laboratorijose padeda išvengti dėl žmogaus darbo pasitaikančių klaidų.

„Anksčiau į kiekvieną analizatorių kraujo mėginius tyrimams turėjo sudėti laboratorijos laborantai. Dabar šioje laboratorijoje tai daro ne žmonės, o robotas, kuris pats perskaito ant kiekvieno mėgintuvėlio esantį unikalų brūkšninį kodą ir perduoda kraujo mėginius automatiniams analizatoriams“, – teigė D. Meškelevičiūtė-Babenskienė.

Pasitelkę automatizuotą sistemą, medikai galės per dieną atlikti iki 20 tūkst. kraujo tyrimų. Dėl įdiegtų inovacijų išaugs sudėtingų tyrimų atlikimo operatyvumas ir kokybė. Tai leis medikams efektyviau kovoti su klastingomis ligomis, mažinti eiles prie gydytojų kabinetų, pasiūlyti naujų sveikatos profilaktikos priemonių.

Kokybiškai ir tiksliai atlikti laboratoriniai tyrimai jau pirmoje sveikatos priežiūros grandyje suteikia daugiau kaip 70 proc. visos informacijos, būtinos teisingai diagnozei nustatyti. Dažnai laboratoriniai tyrimai skiriami ir tam, kad įsitikinti, ar paskirtas gydymas yra efektyvus, ir ar jo nereikia koreguoti.

Visos naujienos