Parageuzija (metalo skonis burnoje) - kas sukelia šį sutrikimą? - "Antėja laboratorija"

Parageuzija (metalo skonis burnoje) - kas sukelia šį sutrikimą?

Parageuzija (metalo skonis burnoje) – kas sukelia šį sutrikimą?

Parageuzija – nemalonus, nenormalus ar pakitęs skonio pojūtis burnoje, dar gali būti apibūdinamas kaip metalo skonis. Šis nemalonus, pakitęs skonio pojūtis burnoje gali būti ilgalaikis ir/ar trumpalaikis, priklausomai nuo etiologijos, t.y. priežasties.

Galimos priežastys ir rekomendacijos:

Amžius ir mityba. Su amžiumi žmogaus liežuvio skonio receptoriai nyksta, maždaug nuo 60 metų jų belieka ~ 50%, tad senyvi žmonės nejusdami tinkamo skonio dedasi daugiau prieskonių, dažniausiai tai druskos ir cukraus. Šiuo atveju reiktų atkreipti dėmesį į galimai padidėjusį arterinį kraujospūdį dėl padidinto druskos kiekio maiste ir sekti gliukozės kiekį kraujyje, dėl galimai padidėjusios rizikos susirgti cukriniu diabetu. Kita priežastis – prasta ilgalaikė mityba, žmonės valgo nevisaverčio raciono maisto produktus, taip negaudami reikiamų  maisto medžiagų. Taigi šiuo atveju, reiktų atkreipti dėmesį ar dėl nemalonaus pojūčio burnoje „kalta“ išsivysčiusi mažakraujystė/anemija.

Burnos infekcija, prasta dantų higiena. Esant blogai burnos higienai didėja tikimybė susirgti gingivitu (dantenų ligomis) bei periodontitu, dėl to burnoje žmogus gali justi nemalonų metalo skonį. Taigi, rekomenduojami reguliarūs odontologo vizitai ir sekimas 1-2 kartus per metus.

Vitaminų ir mikroelementų trūkumai. Trūkstant tam tiktų vitaminų ir mikroelementų, tokių kaip vitamino B12, B3, D, cinko ir vario mikroelementų, galime jausti nemalonų pojūtį burnoje, dažniausiai apibūdinamą kaip metalo skonį, sausumą burnoje. Rekomenduojama išsitirti, ar nėra šių vitaminų ir mikroelementų trūkumo.

Neurologinės ligos. Šį skonio pokyti gali sąlygoti ir neurologiniai susirgimai, tokie kaip uoslės nervo pažaida ir neurologinės ligos kaip Bello paralyžius, išsėtinė sklerozė. Šiuo atveju reiktų nedvejojant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Kitos ligos. Nemalonaus skonio pojūtį gali sukelti atrodo visai nesusijusios ligos, tokios kaip nerimo sutrikimas, vėžiniai susirgimai, inkstų, virškinamojo trakto ir kepenų ligos, ŽIV infekcija, Kušingo sindromas, skydliaukės ligos bei cukrinis diabetas (ypač blogai kontroliuojamas). Įtariant susirgimą reiktų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Viršutinių kvėpavimo takų infekcijos ir alergijos. Dažniausiai skonio sutrikimus lemia užsitęsę ar dažni sinusitai. Išgijus dažniausiai nemalonus skonis burnoje išnyksta.

Nėštumas. Nėštumo metu kai kurios moterys pastebi pasikeitusį skonį, dažniausiai apibūdina metalo skoniu burnoje. Pasitikrinti galite atlikus nėštumo testą namuose (naudojant rytinį šlapimą) ar kraujo tyrimą.

Apsinuodijimai sunkiaisiais metalais, tokiais kaip cinku, gyvsidabriu, platina.

Vartojami vaistai. Dažniausiai skonio nemalonus skonis burnoje atsiranda vartojant antibiotikus, psichiatrinius vaistus, vaistus nuo podagros,  lašinant akių ligų lašus, ar vartojant migdomuosius. Esant šiems šalutiniams vaistų poveikiams informuokite savo gydytoją.

Visos naujienos