Ar Jums trūksta pagrindinių vitaminų? Sužinokite paprastu kraujo tyrimu! - "Antėja laboratorija"

Ar Jums trūksta pagrindinių vitaminų? Sužinokite paprastu kraujo tyrimu!

Per pastaruosius kelis dešimtmečius paskelbta nemažai klinikinių studijų, įrodančių glaudų mitybos ir sveikatos ryšį. Esant nepilnavertei mitybai, nevartojant ar mažai vartojant maisto produktų, kuriuose yra vitaminų, mineralinių medžiagų ir kitų svarbių maistinių medžiagų bei sergant įvairiomis ligomis, tam tikrų vitaminų ir mikroelementų gali pritrūkti, o tai gali turėti neigiamą poveikį organizmui. Šia opia tema kalbame su Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos valdybos pirmininke, „Antėja laboratorija” laboratorinės medicinos gydytoja Egle Marciuškiene.

Vitaminai – gyvybiškai svarbios medžiagos mūsų organizmui

Vitaminai yra be galo svarbios medžiagos mūsų organizmui, o jų trūkumas gali neigiamai atsiliepti žmogaus sveikatai ir sukelti itin rimtų ligų, kaip mažakraujystė, kaulų ligos. Vitaminus mūsų organizmas pasisavina iš maisto, todėl jei mityboje bus pakankamai vaisių, daržovių ir pilno grūdo produktų, yra didelė tikimybė, kad gausite reikalingą vitaminų paros dozę. Ir net jei valgote mažiau žalumynų, daugelis rūšių perdirbtų maisto produktų yra praturtinti vitaminais ir mineralais. Tačiau, jeigu mityba nėra subalansuota, sergama ligomis, kurios kenkia šių medžiagų pasisavinimui ar padidėjęs vitaminų ir mikroelementų poreikis, gali būti vartojami maisto papildai, ypač kai trūksta konkretaus vitamino.

Kraujo tyrimai – geriausias būdas patikrinti vitaminų kiekį organizme

Vitaminų kiekis yra nustatomas atliekant paprastą vitaminų, mineralų ir mikroelementų kraujo tyrimą. Kraujo tyrimas parodo žmogaus mitybos ypatumus, maistinių medžiagų deficitą, nustato, kiek ir kokių maistinių medžiagų yra organizme. Nustačius vitaminų trūkumą organizme, jį galime sieti su prastu maistinių medžiagų įsisavinimu, problemų taip pat gali sukelti virškinimo sutrikimai, senėjimas ir tam tikros sveikatos būklės bei vaistai. Vitaminų ir mineralų kiekį organizme taip pat gali paveikti stresas, oro tarša ir kiti aplinkos veiksniai bei hormoniniai pokyčiai.

Su kokių vitaminų trūkumu yra susiduriama dažniausiai?

Labiausiai yra jaučiamas vitamino D trūkumas, kuris daro poveikį daugiau nei 1 milijardui žmonių visame pasaulyje ir gali padidinti riziką susirgti lėtinėmis ligomis, įskaitant osteoporozę, širdies ligas, išsėtinę sklerozę, gali būti kai kurių rūšių vėžinių susirgimų rizikos veiksniu, dažnų infekcinių susirgimų (nuo peršalimo ir gripo iki tuberkuliozės) priežastimi. Pirminis vitamino D šaltinis yra saulės šviesa, tačiau dauguma saugosi saulės spindulių dėl baimės susirgti odos vėžiu, tad daugelis neturi pakankamo vitamino D kiekio. 88 procentai Lietuvos gyventojų taip pat turi vitamino D trūkumą. Vitaminas B12 yra dar viena svarbi maistinė medžiaga, kurios trūkumas gali turėti labai rimtų pasekmių, įskaitant anemiją ir neurologinę žalą. Esant jo deficitui, gali būti pažeidžiama nervų sistema, jaučiamas nuovargis, silpnumas, rankų tirpimas, pradeda silpnėti atmintis, žmogus labai greitai pavargsta. Vitamino B12 randama gyvulinės kilmės produktuose, pavyzdžiui, mėsoje, kiaušiniuose ir pieno produktuose, kurių paprastai netrūksta mityboje, todėl dažniausia vitamino B12 trūkumo priežastis yra blogo įsisavinimo problemos. Taip pat B12 trūkumas dažnai nustatomas piktnaudžiaujantiems alkoholiu, mitybos racione išbraukusiems mėsą.

Kokie kraujo tyrimai padeda nustatyti vitaminų ir mineralų trūkumą?

Yra įvairių kraujo tyrimų, kurie gali nustatyti ar organizmas gauna tinkamą pagrindinių maistinių medžiagų kiekį. Vienas iš efektyviausių būdų įvertinti bendrą mitybos būklę yra išsamūs svarbiausių mitybos komponentų tyrimų rinkiniai, kurie nustato vitaminų, mineralų, fermentų ir kitų svarbių sveikatai ir gerovei būdingų medžiagų kiekius. Jeigu neramu, kad trūksta tam tikrų maistinių medžiagų, tokių kaip anksčiau išvardinti vitaminai ar mineralai, galima atlikti individualius kraujo tyrimus, norint nustatyti konkrečių vitaminų, mineralų ir kitų maistinių medžiagų: vitamino A, D, C, K ir B, kompleksinių vitaminų B12, B6, B1 ir folatų, mineralų, tokių kaip magnis, kalcis, selenas ir cinkas, kiekius kraujyje.

Vitaminų ir mikroelementų tyrimų programos

Visos naujienos