Subalansuota medžiagų apykaita - misija įmanoma! - "Antėja laboratorija"

Subalansuota medžiagų apykaita - misija įmanoma!

Kai kalbama apie medžiagų apykaitą, dažnai galima išgirsti: „greita-lėta“, „gera – bloga“. Šie apibūdinimai specialistams keltų daugiau klausimų, nei suteiktų aiškumo ir labai tikėtina, kad gydytojas ar mitybos specialistas pasiūlys kiek kitokią sąvoką – subalansuota medžiagų apykaita. Dalinamės specialistų patarimais, kaip to pasiekti ir puikiai jaustis kasdien.

Subalansuota medžiagų apykaita – geros savijautos pagrindas

Kiekvienoje organizmo ląstelėje nuolatos vyksta cheminiai procesai, kurie užtikrina ląstelių augimą, judėjimą, bei reakcijas į aplinką. Šis procesas vadinamas metabolizmu arba medžiagų apykaita. Subalansuota medžiagų apykaita yra labai svarbi, jei norime gerai jaustis ir išvengti ligų, susijusių su antsvoriu, sutrikusia vidaus organų veikla ar netgi nervų sistemos pažeidimais.

Tiek ląstelių lygmenyje, tiek ir atliekant fizinę veiklą ar tam tikrus kūno judesius yra reikalinga energija, kuri gaunama metabolizmo metu. Energijos poreikis mūsų organizmui visuomet skirtingas – daugiau energijos skiriame dirbdami fizinį darbą, mažiau jos reikia vaikštant ar pietaujant. Šią energiją gauname iš medžiagų, į organizmą patenkančių kartu su maistu. Todėl vienas svarbiausių aspektų yra išsitirti savo organizmą ir įsitikinti, ar medžiagų apykaita yra subalansuota, o vykstantys procesai besikeičiant aplinkos poveikiui, pavyzdžiui, metų laikams, fiziniam krūviui, ir toliau užtikrins tinkamą organizmo reakciją, gerą savijautą.

Į pagalbą pasitelkite maistą

Ar žinote, jog beveik kas antras lietuvis skundžiasi sulėtėjusia medžiagų apykaita? Tam, kad atstatytume išsibalansavusią angliavandenių, riebalų bei baltymų pusiausvyrą, reikia atidžiai stebėti, ką valgome. Juk maistas – vienas pagrindinių elementų, leidžiantis palaikyti tinkamą medžiagų apykaitos balansą. Galima išskirti keletą produktų ir jų grupių, kurie padeda gerinti organizme vykstančių procesų veiklą.

Medžiagų apykaitą gali pagreitinti prieskoniai. Jei mėgstate aštresnį maistą, tuomet Jums puikiai tiks aitrioji paprika, o jos milteliais pagardinti patiekalai suaktyvins receptorius, pagreitins kraujo apykaitą. Ciberžolė, česnakas, cinamonas, imbieras ar juodieji pipirai taip pat dažnai įvardinami kaip tie prieskoniai, kurie efektyviai daro įtaką medžiagų apykaitos sistemos gerinimui.

Produktai, kuriuose gausu vitamino C (pavyzdžiui, braškės, citrusiniai vaisiai) yra naudingi todėl, kad šis vitaminas yra stiprus antioksidantas, reguliuojantis cukraus kiekį kraujyje ir taip mažinantis alkį. Atsisakant užkandžiavimų ir reguliariai maitinantis, normuojant porcijas, renkantis kuo įvairesnį ir kokybiškesnį maistą organizmas aprūpinamas reikalingomis medžiagomis, kurios tinkamai įsisavinamos bei suteikia reikiamos energijos visiems organizme vykstantiems procesams.

Omega-3 ir Omega-6 riebalų turintys produktai dažnai įvardinami kaip tie, kurie padeda greitinti metabolizmo procesus. Todėl kokybiška lašiša, alyvuogės, linų sėmenys ar, pavyzdžiui, graikiniai riešutai yra svarbūs ir turėtų reguliariai atsirasti kasdieniniuose valgiaraščiuose.

Profilaktiškai pasitikrinti – svarbu

Gydytojai ir kvalifikuoti mitybos specialistai gali profesionaliai įvertinti, kiek organizmui reikia energijos – kiek kalorijų reikia atliekant kasdienines užduotis ir kiek jų gauname laikydamiesi savo mitybos įpročių. Tam sukurta medžiagų apykaitos tyrimų programa – ji leidžia diagnozuoti angliavandenių, riebalų ir baltymų apykaitos sutrikimus, kurie ilgainiui gali pakenkti inkstų funkcijai, sukelti širdies ir kraujagyslių ligas. Tyrimus rekomenduojama atlikti bent kartą metuose, o jaučiantis prastai ar gydytojui paskyrus – ir keliskart. Šis įvertinimas yra vienas pirmųjų žingsnių siekiant subalansuoti medžiagų apykaitą ir jaustis puikiai!

KVIEČIAME PROGRAMĄ ĮSIGYTI JAU DABAR:

PIRKTI INTERNETU

Turite klausimų, susijusių su mityba? Norite, bet nežinote, kokio mitybos plano laikytis? Visais mitybos ir medžaigų apykaitos klausimais galite pasikonsultuoti su mūsų medicinos gydytoja Justina Linauskaitė Keke.

Konsultacijos vykdomos Kaune, būtina išankstinė registracija tel. 8 700 55 511. Būkime sveiki!

Visos naujienos