Oda praneša apie rimtus sutrikimus - "Antėja laboratorija"

Oda mūsų organizmo veidrodis

Oda - didžiausias žmogaus organas, ji lyg veidrodis, gali atspindėti mūsų organizmo esamą būklę ir pranešti apie rimtus gresiančius ar esamus organizmo sutrikimus. Oda atlieka daug funkcijų: reguliuoja temperatūrą, apsaugo nuo vandens netekimo, veikia kaip imuninė sistema, vykdo vitamino D sintezę, padeda jausti aplinką.
Dažniausiai pastebime odos pokyčius atsiradus bėrimams, dėmėms, pleiskanojimui, pakitus spalvai ar padidėjus/sumažėjus plaukų  kiekiui bei atsiradus kraujagyslių paryškėjimui.

Mūsų galvos plaukuotoje dalyje yra plaukų folikulai, kurie turi savo gyvavimo ciklą, trunkantį 2-7m., o po jo plaukas miršta- iškrenta ir vėl pereina į augimo ciklą. Jei per dieną iškrenta ~50-100 plaukų, nereiktų jaudintis, nes tai laikoma norma, tačiau jei jų iškrenta žymiai daugiau, ar galvos plaukuotoje dalyje atsiranda plikimo zonų – reiktų ieškoti priežasties.

Plaukų slinkimas - alopecija

Labai dažnai manoma, kad plaukų slinkimas yra tik vizuali problema ir nesukelia didelių sunkumų, tačiau ilgalaikis plaukų slinkimas gali sukelti rimtas psichologines pasekmes.  Tai dažna problema, kuri vargina ne tik moteris, bet ir vyrus, taip pat gali varginti ir vaikus.
Androgeninė alopecija –  plaukų slinkimas yra sąlygotas padidėjusių vyriškųjų hormonų gamyba, kuri galima dėl genetinio sutrikimo/paveldimumo, ar esančio auglio hormonų gamybos vietoje. Taigi, testosterono virsmas į DHT, pažeidžia plaukų folikulus, dėl ko prailgėja tarpas tarp augimo ciklų, o pradėję augti plaukai iš pažeistų folikulų yra ploni, šviesesni ir labiau pažeidžiami. 

Tačiau yra ir kitų galimų priežasčių, kaip:
•    Skydliaukės funkcijos sutrikimas . Labai dažna patologija, kur kartu dažnai vyrauja simptomai kaip odos sausumas ar prakaitavimas, svorio augimas ar netekimas, dažnas širdies plakimas, padidėjęs jautrumas šalčiui ar karščiui.
•    Odos infekcijos. 
•    Dietos nepakankamumas. Labai svarbu iš mitybos gauti reikiamą ir tinkamą maistinių medžiagų, vitaminų, mikroelementų ir mineralų kiekį, todėl svarbi geležies koncentracija ir atsargų kiekis, mikroelementų ir vitaminų balansas. Šiuo atveju taip pat vargins nagų lūžinėjimas, sausa, blyški oda, jėgų stoka.

Tačiau esant androgeninių hormonų aktyvumo simptomams (mėnesiniu ciklo sutrikimams, akne bėrimui), reikalingas hormoninis ištyrimas. 

Padidėjęs plaukuotumas - hirsutizmas

Padidėjęs plaukuotumas - sutrikimas, kuris vargina ir moteris, ir vyrus, tačiau labiau kenčia moterys. Šis sutrikimas pasireiškia padidėjusiu rankų, kojų plaukuotumu, moterims auga tamsūs plaukeliai virš viršutinės lūpos, plaukai auga apink krūtų spenelius, vargina akne bėrimas veido ir nugaros srityse. Priežastis – hormoninis disbalansas, kuris gali būti dėl:

•    Testosterono padidėjimo. Testosteronas paveikia plaukų folikulus, dėl ko ploni plaukai tampa tamsūs ir stori.
•    Labai dažnas ir pagrindinis hormoninis disbalansas – policistinis kiaušidžių sindromas, kuris pasireiškia nereguliariu mėnesinių ciklu ir jau minėtais simptomais.
•    Kušingo sindromas- antinksčių susirgimas, kurio metu yra padidėjęs kortizolio kiekis, dėl ko auga svoris, padidėja kraujospūdis, atsiranda strijos odoje.
•    Skydliaukės funkcijos sumažėjimas, dėl ko padidėja laisvo testosterono kiekis.
•    Prolaktinoma. Dėl didelio gaminamo prolaktino kiekio yra mažinamas moteriškų hormonų kiekis, dėl ko didėja vyriškų.

Savo organizmo atspindžiu pasirūpinkite profilaktiškai atlikdami diagnostinius laboratorinius tyrimus. Būkime sveiki bei gražūs. 

Visos naujienos
Susiję tyrimai
TSH Tirotropinis hormonas TSH Tirotropinis hormonas
9.50€
TESTO Testosteronas - tyrimas TESTO Testosteronas - tyrimas
15.00€
Skydliaukės ligų tyrimų programos Skydliaukės ligų tyrimų programos
44.00€
Aknės tyrimų programos Aknės tyrimų programos
46.00€