Kai trūksta energijos: nuo tyrimų iki vitaminų - "Antėja laboratorija"

Kai trūksta energijos: nuo tyrimų iki vitaminų

                      Kartais taip skubame ir lekiame savo gyvenimuose, kad pamirštame pasirūpinti tuo, kas svarbiausia – savo sveikata. Apie save ji dažnai primena energijos stoka, nuovargiu, sunkumu keltis kas rytą, bet mes mėgstame numoti į tai ranka ir dėl visų šių simptomų apkaltinti stresą. Visgi be nuolatinio streso yra ir kitų kintamųjų, kurie gali turėti įtakos mūsų energingumui ir žvalumui. Kuo reikėtų pasirūpinti, kad būtumėte energingi ir darbingi kasdien? Kokie tyrimai galėtų padėti išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių jums trūksta energijos?

                      Mityba ir dienos režimas

                      Gerai savijautai ir energingumui yra svarbūs įvairūs veiksniai. Visgi pagrindinis trejetas – tai maistas, miegas ir sportas. Subalansavus šiuos tris savo gyvenimo aspektus, jūs turėtumėte jaustis žvaliai visada. Žinoma, net ir sveikiausia mityba gali nepadėti, jei sergate ligomis, apie kurias nieko nežinote. Todėl jei jus neramina tam tikri simptomai – visada reikėtų profilaktiškai apsilankyti pas gydytoją.

Mityba – pagrindinis ir svarbiausias įvairių maisto medžiagų šaltinis. Valgydami pakankamo dydžio porcijas, nepamiršdami vaisių, daržovių bei pilno grūdo produktų, greičiausiai, mes gausime ir pakankamą kiekį visų maistų medžiagų bei vitaminų ir mineralų. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja per dieną suvalgyti bent 400 g vaisių ir daržovių, taip pat reikėtų riboti riebaus maisto kiekį – pagal PSO rekomendacijas per parą neturėtume gauti daugiau nei 30 proc. kalorijų iš riebalų.

Gerai savijautai ir energingumui, be mitybos, svarbus yra ir poilsis. Labai svarbu kiekvieną naktį miegoti ne mažiau nei 8 valandas, taip pat yra rekomenduojama tai daryti vienodu paros metu. Taigi šeštadienio ryto miegas iki 11 val. gali būti ne pati geriausia mintis, jei darbo dienomis jums tenka keltis 7 val. ryto. Mūsų kūnas įsimena, kada laikas keltis, o kada miegoti, todėl sutrikdžius šį ritmą jūs galite jaustis pavargęs ir nepailsėjęs.

Gerai mūsų emocinei ir fizinei būklei svarbus yra ir fizinis aktyvumas. Ar žinojote, kas Pasaulio sveikatos organizacija suaugusiems žmonėms rekomenduoja vidutinio aktyvumo veiklomis (šokimu, darbu sode, plaukimu, važiavimu dviračiu) užsiimti bent 150 minučių per savaitę? Tai reiškia, kad kiekvieną darbo dieną jūs turėtumėte bent 30 minučių skirti šioms veikloms.

                      Ką gali parodyti kraujo tyrimas?

                      Jei nuolat jaučiatės pavargęs, jums trūksta energijos, nekyla rankos pradėti naujų darbų – vertėtų apie šiuos savo simptomus pranešti gydytojui. Jis gali rekomenduoti atlikti tyrimus, kurie padėtų nustatyti, kokių vitaminų ir mineralų jums trūksta ar padėtų identifikuoti ligą, jei ji yra jūsų prastos savijautos priežastis.

                      Dažniausiai yra susiduriama su vitamino D trūkumu. Skaičiuojama, kad pasaulyje jo gali trūkti daugiau nei milijardui žmonių. Vitaminas D turi įtakos širdies ligų išsivystymui, osteoporozei, taip pat mūsų nuotaikai ir energingumui. 88 proc. Lietuvos gyventojų turi vitamino D trūkumą.

                      Dar vienas vitaminas, kurio trūkumas gali turėti itin rimtų pasekmių – tai vitaminas B12. Šio vitamino trūkumui būdingas nuovargis, silpnumas, rankų tirpimas, susilpnėjusi atmintis. Dažniausiai vitamino B12 trūksta dėl jo įsisavinimo problemų arba tiems, kurie piktnaudžiauja alkoholiu. Taip pat ypatingą dėmesį B12-ai turėtų skirti žmonės, pasirinkę augalinę mitybą, nes tradicinėje mityboje B12 yra gaunamas iš gyvūninės kilmės produktų.

                      Jei manote, kad jums gali trūkti vieno ar kito vitamino ar mineralo, galite atlikti tiek bendrą kraujo tyrimą, mikroelementų ar vitaminų tyrimų programas, tiek ir individualaus vitamino ar mikroelemento tyrimą. Tyrimų programos yra rekomenduojamos bendrai organizmo būklei stebėti arba kai nėra žinoma, dėl kokių priežasčių jums gali trūkti vienos ar kitos medžiagos. Tyrimų programos parodys bendrą organizmo būklę, gydytojui leis susidaryti aiškesnį vaizdą, nes vienos medžiagos trūkumas – gali reikšti daug dalykų, tačiau trūkstamos vitaminų ir mikroelementų poros ar tam tikros grupės – gali signalizuoti apie konkretesnę problemą. Pavyzdžiui, mikroelementų ir elektrolitų apytakos tyrimų programa yra sudaryta atsižvelgus į visuomenėje dažniausiai pasitaikančias ligas. Norėdami išsitirti galite rinktis „Mini“ arba „Midi“ programos versiją. „Mini“ versija tiria 7 parametrus (natrį, kalį, magnį ir kt.), „Midi“ – 13 (įskaitant tuos pačius kaip ir „Mini“, bei feritiną, jonizuotą kalcį, bendrą baltymą, albuminą ir kt.), kurie dažniausiai yra susiję su nuovargiu, galvos svaigimu, nuotaikų kaita.

                      Vitaminų ir mikroelementų tyrimų programa padės nustatyti tiek ir vitaminų trūkumą, tiek perteklių. Galima rinktis trijų išsamumo lygių programos tyrimą – „Mini“, „Midi“ arba „Maxi“. „Mini“ apima svarbiausius vitaminus (D2, D3) ir elektrolitus (kalis, natris, magnis ir kt.), „Maxi“ – visus, esančius ankstesnėse programose, bei vitaminus C, A, K, B1, B6, elektrolitus cinką ir varį. Programa gali parodyti, kokiomis maisto medžiagomis savo mityboje turite pasirūpinti, taip pat ji gali signalizuoti ir apie įvairias ligas ar sutrikusį tam tikrų medžiagų įsisavinimą. 

                      Gydytojas, įvertinęs jūsų būklę, simptomus bei esamas ligas, gali pasiūlyti atlikti ir tik su jūsų problemine sritimi susijusius individualius vitaminų ir mineralų tyrimus. Kiekvieną tam tikrai programai priklausantį tyrimą galima atlikti ir atskirai. Taip pat, jei tyrimų programa parodė konkretaus vitamino ar mineralo trūkumą organizme, po kurio laiko jūs galite atlikti tik jo tyrimą, kad įsitikintumėte, jog maisto papildai ar mitybos korekcijos davė norimų rezultatų.

Visos naujienos
Susiję tyrimai