Pasiūlymai, kurie padės pagreitinti medžiagų apykaitą bei sustiprinti širdį - "Antėja laboratorija"

Pasiūlymai, kurie padės pagreitinti medžiagų apykaitą bei sustiprinti širdį

Kiekvienoje organizmo ląstelėje nuolatos vyksta cheminiai procesai, kurie užtikrina ląstelių augimą, dauginimąsi bei reakcijas į aplinką. Šis procesas vadinamas medžiagų apykaita. Subalansuota medžiagų apykaita yra labai svarbi, jei norime gerai jaustis bei išvengti širdies ir kraujagyslių bei kitų lėtinių ligų.

Tiek ląstelių lygmenyje, tiek ir atliekant fizinę veiklą ar tam tikrus kūno judesius yra reikalinga energija, kuri gaunama medžiagų apykaitos metu. Energijos poreikis mūsų organizmui visuomet skirtingas – daugiau energijos sunaudojame dirbdami fizinį darbą, mažiau jos reikia vaikštant ar pietaujant. Šią energiją gauname iš medžiagų, į organizmą patenkančių kartu su maistu. Todėl vienas svarbiausių aspektų yra išsitirti savo organizmą ir įsitikinti, ar medžiagų apykaita yra subalansuota, o vykstantys procesai besikeičiant amžiui, fiziniam krūviui, ir toliau užtikrins tinkamą organizmo reakciją bei gerą savijautą.

Profilaktiniai tyrimai suaugusiems  būtinybė

Gydytojai ir kvalifikuoti mitybos specialistai gali profesionaliai įvertinti, kiek organizmui reikia energijos – kiek kalorijų reikia atliekant kasdienines užduotis ir kiek jų gauname laikydamiesi savo mitybos įpročių. Tam sukurta medžiagų apykaitos tyrimų programa – ji leidžia diagnozuoti angliavandenių, riebalų ir baltymų apykaitos sutrikimus, kurie ilgainiui gali pakenkti inkstų funkcijai, sukelti širdies ir kraujagyslių ligas. Tyrimus rekomenduojama atlikti bent kartą metuose, o jaučiantis prastai ar gydytojui paskyrus – ir keliskart per metus. Šis įvertinimas yra vienas pirmųjų žingsnių siekiant subalansuoti medžiagų apykaitą ir jaustis puikiai!

O jei pastaruoju metu susiduriate su širdies ir kraujagyslių sutrikimų simptomais: krūtinės skausmu, nepastoviu širdies plakimu, permušimais, fizinio krūvio toleravimo sutrikimu, jėgų nebūvimu. dusuliu, silpnumu ar kojų tinimu – nedelskite ir atlikite širdies ir kraujagyslių ligų tyrimų programą pas mus. Jos dėka patikrinsite cholesterolių bei mikroelementų, kurie lemia širdies darbą, kiekį, taip pat įvertinsite kraujo krešėjimo funkciją, inkstų ir skydliaukės veiklos įtaką širdies darbui.

Širdies, širdies kraujagyslių tyrimai – tai elementarus rūpestis savimi. 

Patarimai geresnei savijautai

  • Į valgiaraštį įtraukite skaidulų turinčių produktų: įvairių grūdų košių, vaisių, daržovių. Norėdami sumažinti blogojo cholesterlio kiekį, vartokite daržoves kuriose gausu žalio fitofermento (avokadai, brokoliai, špinatai).
  • Venkite saldumynų, keptų, riebių patiekalų, pusgaminių.
  • Gerkite pakankamai vandens (1,5–2 litrus per dieną), nes be jo negali vykti subalansuota medžiagų apykaita. Jei sergate širdies nepakankamumu, dėl suvartojamo vandens kiekio pasitarkite su savo šeimos gydytoju.
  • Medžiagų apykaitą gali pagreitinti prieskoniai. Jei mėgstate aštresnį maistą, tuomet Jums puikiai tiks aitrioji paprika, o jos milteliais pagardinti patiekalai suaktyvins receptorius, pagreitins kraujo apykaitą. Ciberžolė, česnakas, cinamonas, imbieras ar juodieji pipirai taip pat efektyviai daro įtaką medžiagų apykaitos sistemos gerinimui.
  • Produktai, kuriuose gausu vitamino C, pavyzdžiui, braškės ar citrusiniai vaisiai yra naudingi todėl, kad šis vitaminas yra stiprus antioksidantas, reguliuojantis cukraus kiekį kraujyje ir taip mažinantis alkį. Atsisakant užkandžiavimų ir reguliariai maitinantis, normuojant porcijas, renkantis kuo įvairesnį ir kokybiškesnį maistą organizmas aprūpinamas reikalingomis medžiagomis, kurios tinkamai įsisavinamos bei suteikia reikiamos energijos visiems organizme vykstantiems procesams.
  • Omega-3 ir omega-6 riebalų turintys produktai dažnai įvardinami kaip tie, kurie padeda greitinti metabolizmo procesus. Todėl visos riebios žuvys: skumbrė, menkė ar lašiša rekomenduojamos pasirinkti turit aukšta blogąjį cholesterolį ir siekiant prevencijos nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Taip pat patariama didinti vartojamų alyvuogių, linų sėmenų  migdolų riešutų kiekį. Šie produktai svarbūs ir turėtų reguliariai atsirasti kasdieniniuose valgiaraščiuose.
  • Kasdien darykite mankštą. Svarbu tinkamai parinkti treniruotės intensyvumą ir trukmę. Rinkitės ištvermę didinančius pratimus – medžiagų apykaita greitesnė ir širdis stipresnė, kai organizmas gauna tolygų krūvį. Intensyvus ėjimas nueinat po 10 000 žingsnių per dieną gerina kraujotaką, bendrąją savijautą ir imuninę sistemą.

 

 

Visos naujienos
Susiję tyrimai