,,Užsislėpusi" akmenligė - "Antėja laboratorija"

,,Užsislėpusi" akmenligė

Daugelį metų nežinojau kas man yra. Vaikščiojimas iš vieno gydytojo kabineto į kitą tapo kasdienybe. Jau net nebežinojau ko griebtis ir kuo pasitikėti.

Dideli vaistų kiekiai per dieną padarė man daugiau blogo nei gero. Išbandžiau tiek tradicinę mediciną, tiek ir įvairius pratimus ar žolelių mišinius – jokio pagerėjimo. Skausmas kaip buvo, taip ir pasiliko. Vieną dieną mano ieškojimai atvedė prie medicininių tyrimų laboratorijos durų. Paaiškėjo, kad vis dėl to buvo tam tikri pakitimai, bilirubino ir šarminės fosfatazės tyrimai neatitiko normos ribų. Galiausiai sužinojau, kad man – akmenligė.

Niekada nebūčiau pagalvojęs, kad mano viduje gali būti susidarę akmenys. Laikui bėgant jie tik didėjo. Tiesa pasakius, nustebau koks nesudėtingas gali būti gydymas, kai žinai, kas tau yra.

Raimundas


Šlapimo takų akmenligė — dažna liga, kuri pasireiškia akmenų susidarymu ir jų migracija (judėjimu) šlapimo takuose.

Lietuvoje ši patologija diagnozuojama nuo 10 proc. iki 25 proc. gyventojų. Medikai skaičiuoja, kad Lietuvoje inkstų akmenis gali turėti net apie 400 000 gyventojų, nors ryškūs simptomaipasireiškia ne visiems. Rizika asmeniui patirti bent vieną priepuolį, kurį sukelia inkstų akmenys, siekia 6—12 proc., o nesiimant profilaktikos priemonių rizika priepuoliui pasikartoti siekia iki 50proc.

Inkstų akmenys yra glaudžiai susiję su antsvoriu ir metaboliniu sindromu. Metabolinis sindromas yra širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių, tokių kaip padidėjusio gliukozės kiekio kraujyje nevalgius ar 2 tipo cukrinio diabeto, centrinio tipo nutukimo, hiperlipidemijos ir didelio arterinio kraujospūdžio, derinys. Lietuvoje nuo metabolinio sindromo kenčia apie 20—25 proc. suaugusiųjų. Metabolinis sindromas du kartus padidina mirtingumą ir tris kartus sergamumą miokardo infarktu bei insultu, net penkis kartus padidina 2 tipo CD riziką.

Kiti rizikos veiksniai:

  • Vyresnis amžius, lytis (vyrams akmenys susidaro dažniau), šeiminė anamnezė (giminių tarpe buvo asmenų turinčių/turėjusių inkstų akmenis);
  • Mitybos ir gyvensenos ypatumai (vartojama nepakankamai skysčių, vartojama daug baltymų, druskos ir cukraus, mažas fizinis aktyvumas), nutukimas;
  • Inkstų akmenys formuojasi priklausomai nuo mitybos ir gyvensenos įpročių, kurie sąlygoja akmens cheminę sudėtį — tik žinant inksto akmens cheminę sudėtį galima užtikrintiveiksmingas gydymo ir profilaktikos priemones;
  • Šlapimo nuosėdos gali būti ankstyvu diagnostiniu rodikliu, nustatant kokio tipo inkstų akmenys formuojasi.
„Antėja laboratorija“ ragina susirūpinti savo ir savo artimųjų sveikata, juk daugelį ligų galima nesunkiai išgydyti, jeigu tik jos aptinkamos laiku!