Plačiausias kraujo tyrimų tinklas Lietuvoje
Online registracija + tyrimų rezultatai
0
0

Maisto netoleravimo tyrimai

Pagrindinė priežastis, dėl kurios neretai jaučiamasi blogai, tačiau atlikus įprastinius tyrimus, savijautos pablogėjimo priežasties nepavyksta rasti, yra maisto netoleravimas. Žmonės yra linkę klaidingai manyti, kad maisto netoleravimo tyrimas yra tiesiog skirtas nustatyti alergiją maistui. Tačiau šio sveikatos sutrikimo veikimo mechanizmas yra kitoks nei alergijos.

Neradote Jums reikiamo tyrimo? Dėl platesnio tyrimų spektro kreipkitės pagalba@anteja.lt arba 8 700 55511

Maisto netoleravimo priežastys

Šiuolaikinis žmogus, kuris gyvena itin greitu gyvenimo ritmu, susiduria su daugybe sunkumų kiekvieną dieną: 

  • darbo sukeliamas stresas;
  • dideli naujos informacijos kiekiai;
  • nereguliari mityba, kurią dažniausiai sudaro greitai paruošiamas maistas;
  • įvairių medikamentų vartojimas;
  • taip pat įvairūs gazuoti gėrimai, kurie yra dažna virškinimo sistemos sutrikimų priežastis. 

Virškinimo sistemą sudaro ne tik skrandis, bet ir žarnynas. Būtent jame vyksta visas maisto medžiagų bei skysčių įsisavinimas. 

Visi aukščiau minėti dirgikliai ir tam tikros ligos, tokios kaip celiakija, Krono liga, opinis kolitas ir kt., laikui bėgant pažeidžia žarnyno sienelių gleivinę. Todėl ji tampa daug pralaidesnė. Tada didesnis nesuvirškintų medžiagų kiekis patenka į kraujotaką. Į šį nesuvirškintą maistą mūsų organizmas reaguoja kaip į ligos sukėlėją, todėl imunoglobulino G (IgG) klasės antikūnai jungiasi su šiomis medžiagomis ir sudaro kompleksus. 

Kai imuninė sistema yra sveika, šie kompleksai pašalinami iš organizmo. Jeigu nesuvirškintų medžiagų kiekis, esantis kraujyje, nesumažėja, imuninė sistema nuolat kariauja su jais ir galiausiai pradeda silpti. Ji nebegali kovoti su šiais kompleksais, todėl jie ima kauptis tam tikruose audiniuose, ten sukeldami lėtinius uždegimus.

Maisto netoleravimo požymiai

Tik vykstant prieš tai minėtiems procesams, pradedame jausti pirmuosius maisto netoleravimo simptomus, kurie gali daryti įtaką kelioms organizmo sistemoms:

  • Virškinamasis traktas: pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas arba viduriavimas.
  • Oda: aknė, egzema, bėrimas, niežėjimas.
  • Judėjimo sistema: raumenų spazmai, sąnarių skausmai, artritas.
  • Nervų sistema: lėtinis nuovargis, nerimas, galvos skausmas.

Tam tikro maisto produkto netoleravimas skiriasi nuo alergijos. Esant alergijai tam tikram maisto produktui, simptomai išryškėja greitai – per kelias minutes ar valandas. To priežastis – alergijos atveju su kraujotakoje esančiais kompleksais kovojantys IgE antikūnai, kurie sukelia ūmią organizmo reakciją. Todėl šis veikimo mechanizmas palengvina alergijos maistui diagnozavimą.

Norint diagnozuoti maisto netoleravimą, rekomenduojama atlikti specialų Vokietijos gamintojo „EUROIMMUN“ kraujo tyrimą „EUROLINE FOOD 108 IgG“.

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos valdybos pirmininkė,
„Antėja laboratorija“ laboratorinės medicinos gydytoja Eglė Marciuškienė.

D.U.K.

1. Ar maisto netoleravimas ir alergija yra tas pats?

Ne. Alergija – tai ūmi organizmo reakcija į tam tikrą maisto produktą. Dažniausiai alergijos simptomai jaučiami jau po kelių minučių ar valandų suvartojus produktą. Tokiu atveju turėtų būti atliekamas maisto alergenų tyrimas.

Maisto netoleravimas yra daug ilgesnis ir sudėtingesnis procesas: dėl įvairių priežasčių (ligos, netinkama mityba ir gyvenimo būdas) silpnėjant virškinimo sistemai, vis daugiau iki galo nesuvirškinto maisto dalelių patenka į organizmą, kaupiasi audiniuose ir sukelia lėtinius uždegiminius procesus. Šiam procesui užsitęsus ilgą laiko tarpą pradedame jausti pirmuosius maisto netoleravimo simptomus.

2. Kokie gali būti maisto netoleravimo simptomai?

Simptomų gali būti įvairių: pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas arba viduriavimas, aknė, bėrimas, niežėjimas, raumenų spazmai, sąnarių skausmai, artritas, lėtinis nuovargis, nerimas, galvos skausmas.

3. Ar galima vaistais slopinti nepageidaujamus simptomus?

Patikimiausias ir ilgalaikis netoleruojamo maisto sukeltų simptomų malšinimas, tai šio maisto identifikavimas ir atsisakymas.

4. Kiek kainuoja maisto netoleravimo testas?

Jeigu Jus domina maisto netoleravimo testas kaina gali skirtis, priklausomai nuo jo apimties. Tiksli informacija apie tai pateikiama šio puslapio viršuje. Kviečiame ją peržiūrėti ir užsiregistruoti tyrimui „Antėja laboratorija“.

5. Kodėl maisto netoleravimo tyrimas gali būti naudingas sergantiems lėtinėmis ir periodiškai pasikartojančiomis ligomis?

Kai kurių lėtinių ir periodiškai pasikartojančių ligų atvejais vaistai numalšina tik jų simptomus. Viena iš tokių ligų priežasčių gali būti maisto netoleravimas. Tokiu atveju pakeitus mitybą žmogaus savijauta gali pagerėti. Maisto netoleravimo tyrimas padeda nustatyti ir iš mitybos pašalinti nepageidaujamas organizmo reakcijas sukeliančius produktus.

6. Ar maisto netoleravimo testas atliekamas vaikams?

Maisto netoleravimo testas vaikams gali būti atliekamas nuo 2 m. amžiaus. Jaunesniems mažyliams to daryti nebūtų tikslinga, nes IgG1, IgG2, IgG3 antikūnai į kūdikio organizmą patenka per placentą ir per motinos pieną. Jie išlieka mažylio organizme iki 2 m.

Jei kūdikis maitinamas motinos pienu iki 1 m., tuomet jo organizme antikūnai išlieka iki 3 m. Tokiu atveju tyrimą būtų tikslinga atlikti mamai. Jei kūdikis nebuvo maitinamas motinos pienu, o gavo tik mišinukus, tuomet IgG antikūnai jo organizme išlieka iki 2 m. amžiaus.

7. Ar maisto netoleravimo tyrimas gali būti naudingas metant svorį?

Taip. Žmogaus organizmas gali nepriimti kai kurių produktų, kuriuos atpažinti būtent ir padeda maisto netoleravimo testas. Jų atsisakius numesti svorio tampa lengviau. Be to, subalansavus mitybą, gali pagerėti odos būklė, nuotaika, atsirasti daugiau energijos.