Plačiausias kraujo tyrimų tinklas Lietuvoje
Tyrimų rezultatai
0
0

Maisto netoleravimo tyrimai

Pagrindinė priežastis, dėl kurios žmogus neretai jaučiasi blogai, tačiau atlikus įprastinius tyrimus, savijautos pablogėjimo priežasties nepavyksta rasti, yra maisto netoleravimas. Žmonės yra linkę klaidingai manyti, kad šis tyrimas yra tiesiog dar vienas tyrimas, skirtas nustatyti alergiją maistui, tačiau šio sveikatos sutrikimo veikimo mechanizmas yra skirtingas, nei alergijos.

Neradote Jums reikiamo tyrimo? Dėl platesnio tyrimų spektro keripkitės pagalba@anteja.lt arba 8 700 55511

Šiuolaikinis žmogus, kuris gyvena itin greitu gyvenimo ritmu, susiduria su daugybe sunkumų kiekvieną dieną: darbo sąlygojamas stresas, dideli naujos informacijos krūviai, nereguliari mityba, kurią dažniausiai sudaro greitai paruošiamas maistas, įvairių medikamentų vartojimas, taip pat įvairūs gazuoti gėrimai, kurie yra pagrindinė virškinimo sistemos sutrikimų priežastis. Virškinimo sistemą sudaro ne tik skrandis, bet ir žarnynas, kuriame ir vyksta visas maisto medžiagų bei skysčių įsisavinimas. Visi aukščiau minėti dirgikliai, bei tam tikros ligos, kaip Celiakija, Krono liga, opinis kolitas ir kt., laikui bėgant pažeidžia žarnyno sienelių gleivinę, todėl ji tampa daug pralaidesnė. Tada didesnis nesuvirškintų medžiagų kiekis patenka į kraujotaką. Į šį nesuvirškintą maistą mūsų organizmas reaguoja kaip į ligos sukėlėją, todėl imunoglobulino G (IgG) klasės antikūnai jungiasi su šiomis medžiagomis ir sudaro kompleksus. Kai imuninė sistema yra sveika, šie kompleksai pašalinami iš organizmo. Jeigu nesuvirškintų medžiagų kiekis, esantis kraujyje, nesumažėja, imuninė sistema nuolatos kariauja su jais, ir galiausiai pradeda silpti. Ji nebegali kovoti su šiais kompleksais, ir jie ima kauptis tam tikruose audiniuose, ten sukeldami lėtinius uždegimus. Tik vykstant šiems procesams, pradedame jausti pirmuosius maisto netoleravimo simptomus, kurie gali daryti įtaką kelioms organizmo sistemoms:

– Virškinamasis traktas: pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas arba viduriavimas;
– Oda: aknė, egzema, bėrimas, niežėjimas;
– Judėjimo sistema: raumenų spazmai, sąnarių skausmai, artritas;
– Nervų sistema: lėtinis nuovargis, nerimas, galvos skausmas.

Esant alergijai tam tikram maisto produktui, simptomai išryškėja greitai – per kelias minutes ar valandas. To priežastis – alergijos atveju su kraujotakoje esančiais kompleksais kovoja IgE antikūnai, kurie sukelia ūmią organizmo reakciją, todėl šis veikimo mechanizmas palengvina alergijos maistui diagnozavimą.

Norint diagnozuoti maisto netoleravimą, rekomenduojama atlikti specialų Vokietijos gamintojo EUROIMMUN kraujo tyrimą EUROLINE FOOD 108 IgG.

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos valdybos pirmininkė,
„Antėja laboratorija“ laboratorinės medicinos gydytoja Eglė Marciuškienė.

D.U.K.

1. Ar maisto netoleravimas ir alergija yra tas pats?

Ne. Alergija, tai ūmi organizmo reakcija į tam tikrą maisto produktą, dažniausiai alergijos simptomai jaučiami jau po kelių minučių ar valandų suvartojus produktą. Maisto netoleravimas yra daug ilgesnis ir sudėtingesnis procesas: dėl įvairių priežasčių (ligos, netinkama mityba ir gyvenimo būdas) silpnėjant virškinimo sistemai, vis daugiau iki galo nesuvirškinto maisto patenka į organizmą, jis kaupiasi audiniuose ir sukelia ten lėtinius uždegiminius procesus. Šiam procesui užsitęsus ilgą laiko tarpą pradedame jausti pirmuosius maisto netoleravimo simptomus.

2. Kokie gali būti maisto netoleravimo simptomai?

Simptomų gali būti įvairių: pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas arba viduriavimas, aknė, bėrimas, niežėjimas, raumenų spazmai, sąnarių skausmai, artritas, lėtinis nuovargis, nerimas, galvos skausmas.

3. Ar galima vaistais slopinti nepageidaujamus simptomus?

Patikimiausias ir ilgalaikis netoleruojamo maisto sukeltų simptomų malšinimas, tai šio maisto identifikavimas ir atsisakymas.