Audinių transgliutaminazė, yra fermentas, esantis daugelyje organų, tame tarpe ir plonosios žarnos gleivinėje. Šis fermentas deamidina gliadiną, tokiu būdu sustiprindamas gliuteno imunostimuliuojantį efektą.
Prieš paveiktą (deamidintą) gliadino baltymą gaminasi antikūnai, kurie pasižymi aukštu specifiškumu celiakijai.
Tyrimas ypač svarbus tais atvejais, kai nerandama anti-tTG, o įtariama celiakija. Nedidelė dalis pacientų turi tik šiuos antikūnus.
Šis tyrimas gerai atspindi dietos laikymąsi – jeigu iš mitybos raciono išimami produktai, turintys gliuteno, antikūnų kiekis sumažėja. Todėl prieš priduodant kraują šiam tyrimui labai svarbu laikytis įprastos pilnavertės mitybos, neišimant grūdinių produktų. Laikas, per kurį pasikeičia antikūnų koncentracija nustojus vartyti gliuteno turinčius produktus, individualus – gali užtrukti iki metų.
Pirmo pasirinkimo tyrimas yra IgA klasės antikūnai prieš deamidintus gliadino baltymus. Tik nustačius bendro IgA trūkumą rekomenduojama tirti atitinkamus IgG klasės antikūnus.