Žmogaus sveikatai ir savijautai ypač svarbi tinkama mityba. Visgi svarbu žinoti, jog tam tikri maisto produktai organizmą veikia labai individualiai. Net tariamai sveikas maisto produktas vienu metu gali sukelti įvairiausių simptomų. Jei juos lemia netinkamai nukreipta imuninė reakcija ir padidėjęs IgG antikūnų susidarymas, kalbama apie padidėjusį jautrumą maistui.
Jautrumo maistui tyrimas turėtų padėti suprasti mitybos poveikį organizmui. Sužinosite, kokie maisto produktai jums gali kelti negalavimus ir išmoksite, kaip, remiantis testo rezultatais, galite palengvinti jaučiamus simptomus.
Padidėjusio jautrumo maistui simptomai:
Maisto ekstaktai | Standartinis (54 produktai) | Viduržemio standartinis (54 produktai) |
Beta-laktoglobulinas | ||
Kiaušinio trynys (vištos) | ||
Kiaušinio baltymas (vištos) | ||
Kazeinas | ||
Karvės pienas | ||
Avies pienas | +* | |
Ožkos pienas | +* | |
Krevetės | +* | |
Menkė | ||
Kalmaras | +* | |
Lašiša | ||
Aštunkojis | +* | |
Mėlynoji midija | +* | |
Tunas | ||
Menkė | ||
Sepijos | +* | |
Veneridai | +* | |
Ananasas | ||
Obuolys | ||
Bananas | ||
Abrikosas | +* | |
Kriaušė | ||
Mėlynuosios vynuogės | +* | +* |
Braškės | ||
Figos | ||
Baltoji vynuogė | +* | +* |
Vyšnia | +* | |
Kiviai | ||
Persikai | +* | |
Apelsinai | +* | +* |
Slyvos | +* | |
Razinos | +* | |
Arbūzas | ||
Citrina | +* | +* |
Speltos miltai | ||
Miežių miltai | ||
Glitimas | ||
Avižų sėlenos | ||
Ruginiai miltai | ||
Kvietiniai miltai | ||
Grikių miltai | ||
Soros | ||
Kukurūzai | ||
Ryžiai | ||
Česnakai | ||
Kajano pipirai | +* | |
Garstyčių sėkla | ||
Juodasis pipiras | +* | |
Šparaginės pupelės | +* | |
Pupelės | +* | +* |
Žirniai | ||
Avinžirniai | +* | |
Lęšiai | +* | |
Plačiosios pupelės | +* | |
Sojų pupelės | ||
Baltosios pupelės | +* | |
Vištiena | ||
Aviena | ||
Jautiena | ||
Kiauliena | ||
Kalakutiena | ||
Kepimo mielės | +* | |
Alaus mielės | +* | |
Medus | ||
Kava | +* | |
Kakavos pupelės | +* | |
Juodoji arbata | +* | |
Žemės riešutai | +* | |
Lazdyno riešutai | +* | |
Linų sėmenys | ||
Migdolai | +* | |
Graikiniai riešutai | +* | |
Austrių grybas | +* | +* |
Brokoliai | +* | +* |
Baklažanas | ||
Pievagrybiai | +* | +* |
Hokaido moliūgas | ||
Morkos | ||
Bulvės | ||
Gūžinė salota | ||
Paprika | ||
Porai | +* | |
Voveraitės | +* | +* |
Askaloniniai česnakai | +* | |
Salierai | ||
Shiitake grybai | +* | +* |
Saldžioji bulvė | ||
Pomidoras | ||
Žalieji kopūstai | +* | +* |
Svogūnas | +* | |
Špinatai | ||
Cukinija |
Viduržemio standartinis (54 produktai) | Standartinis (54 produktai) |
---|---|
Kavos/ kakavos pupelių mišinys 1 | Bananas |
Riešutų mišinys 5 |
Kivis |
Sojos |
Obuolys |
Žirnis |
Linų sėmenys |
Ankštinių augalų mišinys 1 |
Lęšis |
Braškė |
Sojos |
Obuolys |
Juodoji arbata |
Kriaušė |
Kava |
Citrusinių mišinys 4 |
Medus |
Kivis |
Mielių mišinys 1 |
Vynuogės (žal./ mėlyn.) |
Hokaido moliūgas |
Arbūzas |
Saldžioji bulvė |
Vaisių mišinys 5 |
Vynuogių mišinys 2 |
Bananas |
Figos vaisius |
Ananasas |
Citrusinių mišinys 4 |
Kopūstų mišinys 1 |
Daržovių mišinys 3 |
Svogūnas |
Svogūnų mišinys 1 |
Česnakas |
Česnakas |
Grybų mišinys 1 (gluosninė kreivabudė, |
Grybų mišinys 1 (gluosninė kreivabudė, |
Pomidoras |
Pomidoras |
Špinatas |
Bulvė |
Gūžinės salotos |
Pupų mišinys 1 |
Salieras |
Porų mišinys 1 |
Morka |
Morka |
Bulvė |
Lazdynų riešutai |
Pipirų mišinys 2 |
Kakavos pupelė |
Chalapos paprika |
Graikiniai riešutai |
Baklažanas |
Migdolas |
Cukinija |
Žemės riešutas |
Moliuskų mišinys 4 |
Garstyčių sėklos |
Menkė |
Menkė |
Jūros gėrybių mišinys 4 |
Krevečių mišinys 1 |
Tunas |
Tunas |
Lašiša |
Lašiša |
Vištiena |
Avies pienas/ Avies sūris |
Kalakutiena |
Ožkos pienas/ Ožkos sūris |
Aviena |
Baltymas (vištos kiaušinio) |
Jautiena |
Trynys (vištos kiaušinio) |
Kiauliena |
Karvės pienas |
Grikių miltai |
Kazeinas |
Avižų sėlenos |
Beta-laktoglobulinas (Karvės pienas) |
Ryžiai |
Kiauliena |
Miežių miltai |
Vištiena |
Kukurūzai |
Jautiena |
Speltos miltai |
Ryžiai |
Kvietiniai miltai |
Sora |
Glitimas |
Kukurūzai |
Trynys (vištos kiaušinio) |
Grikių miltai |
Baltymas (vištos kiaušinio) |
Kvietiniai miltai |
Kepimo milteliai |
Speltos miltai |
Alaus mielės |
Ruginiai miltai |
Ožkos pienas |
Avižų sėlenos |
Avies pienas |
Glitimas |
Karvės pienas |
Miežių miltai |
1. Kuo dar ypatingi šie jautrumo maistui nustatymo tyrimai?
Juos atlikus sudaromi personalizuoti tyrimų protokolai su mitybos planu.
2. Kas yra padidėjęs jautrumas maistui?
Padidėjęs jautrumas maistui reiškia, kad imuninė sistema stipriau reaguoja į nekenksmingus maisto produktus. Dėl šios priežasties gali kilti lėtiniai uždegimai. Nors tai nekelia pavojaus gyvybei, padidėjęs jautrumas maistui gali labai pabloginti gyvenimo kokybę.
3. Kaip atsiranda padidėjęs jautrumas maistui?
Per stipri imuninės sistemos reakcija pasižymi padidėjusia IgG antikūnų, paprastai apsaugančių organizmą nuo įsiveržėlių, gamyba. Esant pažeistam žarnyno barjerui, į kraują patenka daugiau maisto produktų sudedamųjų dalių, todėl prieš juos gaminama daugiau nei vidutiniškai IgG antikūnų. Ilgajame laikotarpyje tai gali skatinti lėtinius uždegiminius procesus, sukeliančius įvairius negalavimus. Skirtingai nei įprastinės alergijos atveju, padidėjęs jautrumas paprastai pasireiškia praėjus tam tikram laikui (iki 72 val.), todėl tikrasis padidėjusio jautrumo maistui sukėlėjas dažnai nežinomas.
4. Kokie jautrumo maistui nustatymo testai yra galimi?
Pasirinkite jautrumo maistui testą, kuris geriausiai atitinka jūsų mitybos įpročius – galima ištirti jūsų IgG antikūnų reakciją į daugiau nei 200 skirtingų maisto produktų iš tokių kategorijų: