Jersiniozė – tai žarnyno užkrečiamoji liga, kurią sukelia Yersinia enterocolitica rūšies bakterijos, atsparios šalčiui. Jos ilgai išlieka gyvybingos ir gali daugintis esant 2-6 laipsnių temperatūrai, taigi net ant daržovių bei vaisių, laikomų vėsiuose rūsiuose, saugyklose ir šaldytuvuose. Pagrindinis jersiniozės infekcijos šaltinis yra graužikai, nuo kurių užsikrečia laukiniai gyvūnai, o nuo šių – naminiai: katės, šunys, kiaulės ir kt. Jersinijos į aplinką – dirvą ir vandenį – patenka su šių gyvūnų fekalijomis. Žmogus užsikrečia valgydamas gyvūnų išmatomis užterštas žalias daržoves, vaisius, ypač laikytus šaldytuvuose, sandėliuose, užterštus kiaulienos, paukštienos ar pieno produktus (nevirintas namų ūkio pienas). Vėsiose patalpose laikomi produktai yra puiki terpė jersinijoms daugintis.
Imliausi ligai 3-5 metų vaikai, tačiau serga ir vyresni, ypač dideliuose kolektyvuose. Ligos pikas – lapkričio mėnesį. Pradžia ūmi. Temperatūra pakyla iki 38-39° C, prasideda viduriavimas skystomis gleivingomis išmatomis 2-5 k. į dieną, pilvo skausmai.