Selenas ir virusinė COVID-19 infekcija - "Antėja laboratorija"

Selenas ir virusinė COVID-19 infekcija

Selenas (Se) yra žmogaus sveikatai būtinas mikroelementas. Seleno trūkumas neretai pasireiškia didelei gyventojų daliai visame pasaulyje, įskaitant dalį Europos ir Kiniją. Lietuva taip pat priskiriama prie šalių, kurių gyventojams trūksta seleno.

Nors kiekvieno mūsų organizmui reikalingi visai nedideli šio mikroelemento kiekiai, bet jis būtinas įvairių organizme vykstančių procesų funkcionavimui. Pavyzdžiui, mažas seleno kiekis kraujyje gali būti susijęs su plaukų slinkimu ar odos pleiskanojimu. Mikroelementas Se padeda kovoti su uždegiminiais procesais, jis skystina kraują, padeda išvengti riebalų kaupimosi ant arterijų sienelių. Be viso to selenas reikalingas tinkamam imuninės sistemos veikimui, padeda stimuliuoti baltųjų kraujo kūnelių veiklą bei sėkmingai atsikratyti infekcijų ir virusų.

Šių dienų moksliniai tyrimai ne tik patvirtino jau akcentuotą seleno svarbą kiekvieno mūsų organizmui, bet ir įrodė didelį jo daromą poveikį atsakui į virusines infekcijas – būtent COVID-19 infekciją.

2020 m. birželio mėnesio Kembridžo universiteto tyrimų apžvalgoje mokslininkai patvirtino teiginį, jog šio mikroelemento vartojimas turi įtakos koronaviruso (COVID-19) ligos sunkumo mažinimui. Remdamiesi epidemiologiniais tyrimais, grupė mokslininkų konstatavo, jog mikroelemento Se trūkumas yra vienas iš kelių rizikos veiksnių, galinčių turėti įtakos užsikrėtimui COVID-19 infekcija, ypač populiacijose, kurių gyventojams pasireiškia akivaizdus seleno trūkumas. Taip pat Kembridžo universiteto tyrimų apžvalgoje dalyvavę mokslininkai siūlo įvertinti COVID-19 pacientų kraujyje esantį seleno kiekį ir gydymo metu vartoti jį papildomai, taip sumažinant koronaviruso ligos simptomų sunkumą (1).

Patarimai geresnei savijautai

Mūsų organizmas seleno negamina, todėl šio mineralo reikia gauti su maistu. Būtent  subalansuota mityba leis užtikrinti, kad seleno organizmas nepritrūks.

Daugiausia seleno yra jūros gėrybėse, jūrinėse žuvyse, taip pat gyvulių inkstuose bei kepenyse. Kiek mažiau, bet pakankamai seleno yra grūduose, kiaušiniuose, pieno produktuose, riešutuose, saulėgrąžose, grybuose bei lapinėse daržovėse. Seleno kiekis tiek augalinės, tiek gyvulinės kilmės produktuose priklauso nuo vietovės, kurioje jie užauginti. Jei dirvoje, kurioje auga augalai, seleno labai mažai, tai ir augaluose seleno kiekis bus itin mažas, ir gyvulinės kilmės produktuose taip pat, nes gyvuliai minta tais augalais.

Šaltiniai:
1. Giovanna Bermano, Catherine Méplan, Derry K. Mercer, John E. Hesketh (2020) Selenium and viral infection: are there lessons for COVID-19? 1–10. Published online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7503044/

Visos naujienos
Susiję tyrimai
Se Selenas Se Selenas
63.00€