Audinių transgliutaminazė, yra fermentas, esantis daugelyje organų, tame tarpe ir plonosios žarnos gleivinėje. Šis fermentas deamidina gliadiną, tokiu būdu sustiprindamas gliuteno imunostimuliuojantį efektą. Taip pat celiakijos atveju audinių transgliutaminazė yra ir autoimuninis taikinys, prieš kurį formuojasi auto-antikūnai.
IgG antikūnų prieš audinių transgliutaminazę aptinkama 93 proc. sergančiųjų celiakija, jeigu jie vartoja grūdus (kviečius, rugius, miežius), kuriuose yra gliuteno.
Šis tyrimas gerai atspindi dietos laikymąsi – jeigu iš mitybos raciono išimami produktai, turintys gliuteno, antikūnų kiekis sumažėja. Todėl prieš priduodant kraują šiam tyrimui labai svarbu laikytis įprastos pilnavertės mitybos, neišimant grūdinių produktų. Laikas, per kurį pasikeičia antikūnų koncentracija nustojus vartoti gliuteno turinčius produktus, individualus – gali užtrukti iki metų.
Pirmo pasirinkimo tyrimas yra IgA klasės antikūnai prieš audinių transgliutaminazę. Tik nustačius bendro IgA trūkumą rekomenduojama tirti IgG klasės antikūnus.
Padidėjusios IgG antikūnų prieš aidinių transgliutaminazę reikšmės gali būti sergant I tipo cukriniu diabetu, autoimuninėmis kepenų, skydliaukės ar jungiamojo audinio ligomis, esant uždegiminėms žarnyno būklėms.