Vitaminas K (filokinonas) - "Antėja laboratorija"
Vitaminas K (Filokinonas)

Vitaminas K (Filokinonas)

71.50€
Vitaminas K (Filokinonas)

Skaičiuoklė perkantiems išsimokėtinai

Vitaminas K (filokinonas) – riebaluose tirpus vitaminas, kuris reguliariai, nedideliais kiekiais būtinas mūsų organizmui. Esant pakankamai vitamino K, užtikrinamas tinkamas kraujo krešėjimas ir kaulų tankis. Dalį filokinono pagamina žarnyno bakterijos, kitą dalį gauname su maistu. 

Vitamino K poveikis

K vitaminas organizmui reikalingas tam, kad susidarytų protrombinas – kraujo plazmos baltymas ir krešėjimo faktorius, svarbus kraujo krešėjimui ir kaulų metabolizmui. Protrombino aktyvumas (PT/INR) įvertinamas atliekant specialų tyrimą. Kraują skystinančius vaistus, tokius kaip varfarinas ar kumadinas, vartojantys žmonės papildomai neturėtų vartoti vitK prieš tai nepasitarę su gydytoju. 

Išskiriami du vitamino K tipai: 

  • Filokinonas (vitaminas K1), randamas žaliose lapinėse daržovėse.
  • Menakinonas (vitaminas K2), randamas kai kuriuose gyvūninės kilmės ir fermentuotuose maisto produktuose. Jį taip pat gali gaminti ir žmogaus organizme esančios bakterijos.

Su maistu gaunamas vitaminas K1, storojoje žarnoje esančių bakterijų paverčiamas vitaminu K2. Tokia forma jis absorbuojamas plonojoje žarnoje ir saugomas riebaliniame audinyje bei kepenyse. (Nelogiška, jeigu yra paverčiamas storojoje žarnoje, atgal į plonąją žarną negrįžta absorbcijai.  Gautas su maistu K2 absorbuojamas plonajame žarnyne.)

Vitamino K nauda

Vitamino K nauda organizmui įvairiapusė:

  • Kaulams. Manoma, kad yra ryšys tarp mažo vitamino K suvartojimo ir osteoporozės. Remiantis keleto tyrimų duomenimis, vitaminas K gali palaikyti stiprius kaulus, padidinti jų tankį ir sumažinti lūžių riziką. 
  • Atminčiai. Didesnis K vitamino kiekis kraujyje siejamas su pagerėjusia vyresnio amžiaus žmonių epizodine atmintimi. Vieno tyrimo rezultatai parodė, kad vyresni nei 70 metų amžiaus asmenys, kurių kraujyje buvo didžiausias filokinono kiekis, turėjo geriausią epizodinę atmintį.
  • Širdžiai. K vitaminas gali padėti sumažinti kraujospūdį, užkirsdamas kelią mineralų (kalcio) kaupimuisi (mineralizacijai) arterijose, neleisdamas joms standėti. Tai leidžia širdžiai laisvai pumpuoti kraują per kūną. Taip pat įrodyta, kad pakankamas vitamino K vartojimas sumažina insulto riziką. 

Tam, kad būtų įvertintas filokinono poreikis, rekomenduojamas vitamino K tyrimas. Jį atlikti galite „Antėja laboratorija“ klinikoje. Užsiregistruokite šiam ar kitam norimam tyrimui Jums patogiausiu būdu – internetu arba telefonu.


Vitamino K trūkumas

Vitamino K trūkumas yra pakankamai retas. Tačiau sunkiais atvejais gali pailgėti kraujo krešėjimo laikas ir atsirasti hemoragija (hematoma), pasireikšti gausus kraujavimas. 

Rekomenduojama atlikti vitamino K tyrimą, jei dažnai:

  • nesant stipraus sužeidimo, atsiranda kraujosruvos;
  • gausiai ir ilgai kraujuojama susižeidus; 
  • kraujuoja iš gleivinių (nosies, dantenų); 
  • vargina gausios ir ilgos mėnesinės; 
  • aptinkamas kraujas šlapime arba išmatose. 

Kartu su vitamino K trūkumu gali būti nustatomas pailgėjęs protrombino laikas (PT/INR). Tyrimą svarbu atlikti prieš tai bent 12 val. nevalgius, nevartojant vitamino K papildų ir bent 1 parą prieš tyrimą nevartojus alkoholio. 

Vitamino K perteklius retas, jis galimas vartojant maisto papildus. Dažnesnis šio vitamino trūkumas. Jį gali sukelti:

  • nevisavertė mityba; 
  • sutrikęs šio vitamino pasisavinimas žarnyne ar kaupimas kepenyse; 
  • kartais – nepakankama vitamino K gamyba žarnyne.

Todėl vitamino K trūkumas dažniau nustatomas naujagimiams, sergantiems kepenų, žarnyno ligomis, vartojantiems kai kuriuos vaistus (antibiotikai, aspirinas, priešepilepsiniai vaistai, varfarinas), piktnaudžiaujantiems alkoholiniais gėrimais.

Vitamino K paros dozė

Rekomenduoja vitamino K dozė priklauso nuo žmogaus amžiaus ir lyties. 19 metų ir vyresnės moterys per dieną turėtų suvartoti 90 mikrogramų, o vyrai – 120 mikrogramų šio vitamino.

Vitaminas K maiste

Geri vitamino K šaltiniai yra:

  • žalios spalvos daržovės (špinatai, šparagai, brokoliai);
  • žalios spalvos vaisiai (avokadai, kiviai);
  • ankštiniai augalai (pavyzdžiui, sojos pupelės).

Šiek tiek mažiau jo yra:

  • kiaušiniuose;
  • braškėse;
  • mėsoje (pavyzdžiui, kepenyse).

Vartojant šiuos maisto produktus, paprastai patenkinamas vitamino K poreikis. 

Norite sužinoti, ar Jūsų organizme pakanka filokinono? Tuomet užsiregistruokite jo tyrimui „Antėja laboratorija“ klinikoje. Spauskite čia ir sužinokite, kur galite mus rasti. Maloniai laukiame Jūsų apsilankant!