Kada iš savo mitybos turėtume pašalinti pieno produktus? - "Antėja laboratorija"

Kada iš savo mitybos turėtume pašalinti pieno produktus?

 

Alergija karvės pieno produktams diagnozuojama net 2-6 proc. populiacijos vaikų. Dažniausiai alergija pasireiškia pirmaisiais gyvenimo metais [1]. Europos šalių daugiamečiais moksliniais tyrimais nustatyta, kad apie 50 proc. vaikų alergiją pienui ,,išauga” per pirmuosius gyvenimo metus, o net 80–90 proc. vaikų alerginių reakcijų nebejaučia sulaukę penkerių metų.

Tačiau visuomenėje vyrauja problema, susidariusi dėl per didelio informacinio srauto, tėvai nepasitarę su gydytojais ir neatlikę būtinųjų alergijos tyrimų, nusprendžia, kad jų vaikui yra išsivysčiusi alergija. Europos šalių statistika rodo, kad net 3 iš 4 tėvų klaidingai mano, jog vaikas yra alergiškas pieno produktams ir nepatikrina to medicininiais tyrimais [2]. Klaidingai nustačius diagnozę, tėvai taiko savo vaikui dietą, iš kurios yra pašalinami visi pieno produktai. Po šios dietos sukuriamas mitybos disbalansas, mikroelementų ir vitaminų trūkumas. Todėl svarbu tiksliai diagnozuoti alergiją, kad būtų galima išvengti ne tik rachito, sumažėjusios kaulų mineralizacijos, anemijos, prasto augimo ir hipoalbuminemijos rizikos, bet ir sunkių lėtinių virškinamojo trakto uždegiminių reakcijų [3, 5].

Kas yra alergija karvės pienui?

Tai nenormalus organizmo imuninės (gynybinės) sistemos atsakas, kurio metu baltymai maiste (šiuo atveju karvės pienas) yra pripažįstamas kaip kenksmingas organizmui. Alergiškiems asmenims, suvartojus pieno produktų, įsijautrina imuninė sistema, todėl kitą kartą vartojant karvės pieno produktus, imuninė sistema prisimena, kad šis baltymas gali būti žalingas ir į tai reaguoja sukeldama alerginius simptomus.

Yra išskiriamos dvi alergijos karvės pienui rūšys

Simptomus, kurie yra greitai pasireiškiantys, sukelia imunoglobulino E antikūnai (IgE). Paprastai šie alerginiai simptomai pasireiškia per kelias minutes po karvės pieno vartojimo arba iki dviejų valandų po to. Šis reakcijos tipas apibūdinamas kaip IgE sukelta alergija maistui. Kita alergijos pienui rūšis pasireškia „vėluojančiais“ simptomais. Simptomai paprastai išsivysto nuo dviejų valandų po vartojimo, bet gali užtrukti iki 3 parų.  Ši alergija nepriklauso nuo IgE antikūnų ir yra apibūdinama, kaip ne IgE tipo alergija maistui.

Vienu ir kitu atveju, jei alergenas ir toliau vartojamas, imuninė sistema ir kovoja sukeldama nepageidaujamus simptomus. Alerginės reakcijos labiausiai neigiamai veikia odą ir virškinimo sistemą. Tačiau neatidėliotina ir uždelsta reakcija gali būti susijusi su atopine egzema ir eozinofiliniu stemplės gastroenteritu, kvėpavimo sutrikimais. [4]

Kokie simptomai pasireiškia alergijos karvės pienui metu?

Alergija karvės pienui gali sukelti daugybę simptomų:

  • odos problemos – bėrimai, patinimai ties lūpomis, skruostais ar aplink akis;
  • virškinimo problemos – skrandžio skausmas, vėmimas, diegliai, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas;
  • kvėpavimo sistemos problemos – sloga ar užsikimšusi nosis, čiaudulys;
  • kartais ši alergija gali sukelti staigių alerginių simptomų, tokių kaip burnos ar gerklės patinimas, švokštimas, kosulys, dusulys ir sunkus, garsus kvėpavimas.

Alergija ar netoleravimas?

Laktozės netoleravimas yra dar viena organizmo reakcijos į pieną rūšis, kai organizmas negali virškinti laktozės – natūralaus piene esančio cukraus. Tai nėra alergija, tačiau dažnai sumaišoma su ja. Laktozės netoleravimas gali būti laikinas, pavyzdžiui, jis gali pasireikšti tik kelioms dienoms ar savaitėms ir po pertraukos, palaipsniui pienas gali būti grąžintas į mitybą. Čia ir iškyla didžiausia problema, kada asmuo tiesiog netoleruoja laktozės, o iš mitybos yra pašalinami visi pieno produktai. Tam, kad neįvyktų ši skaudi klaida būtina atlikti alergijos nustatymo tyrimus [5].

Šiuolaikinėje medicinoje egzistuoja keletas tyrimų rūšių, tačiau greičiausias, paprasčiausias ir mažiausiais invazinis tyrimas yra molekulinių alergenų tyrimas ALEX2 makrogardele. Šį tyrimą galite atlikti ir mūsų laboratorijoje. Atliekant tyrimą bus įvertinta ne tik alergija pienui, tačiau ir kitos reakcijos į maisto ar įkvepiamuosius alergenus. Tyrimo rezultatai leis parinkti tinkamą mitybą, žinoti ir vengti gamtoje esančių alergenų bei džiaugtis gera sveikata.

 

Šeimos gydytoja
Lina Boufidis

Šaltiniai:

  1. Host A. Frequency of cow's milk allergy in childhood. Ann Allergy Asthma Immunol. 2002;89(6 Suppl 1):33–7. [PubMed] [Google Scholar]
  2. Host A, Halken S, Jacobsen HP, Christensen AE, Herskind AM, Plesner K. Clinical course of cow's milk protein allergy/intolerance and atopic diseases in childhood. Pediatr Allergy Immunol. 2002; 13 (Suppl 15):23–28. doi: 10.1034/j.1399-3038.13.s.15.7.x. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
  3. Caffarelli, C., Baldi, F., Bendandi, B., Calzone, L., Marani, M., Pasquinelli, P., & EWGPAG (2010). Cow's milk protein allergy in children: a practical guide. Italian journal of pediatrics, 36, 5. https://doi.org/10.1186/1824-7288-36-5
  4. Does my child have a Cow’s Milk Allergy? (2017). Prieiga per interneta: https://www.allergyuk.org/assets/000/001/169/Does_My_Child_Have_A_Cow%27s_Milk_Allergy_original.pdf?1529070978
  5. Cassim Motala, Alessandro Fiocchi (2012), Cow's Milk Allergy in Children, prieiga per interneta: https://www.worldallergy.org/education-and-programs/education/allergic-disease-resource-center/professionals/cows-milk-allergy-in-children