Omega-6 ir omega-3 riebalų rūgštys - "Antėja laboratorija"
Omega-6 ir omega-3 – eritrocitų riebalų rūgštys

Omega-6 ir omega-3 – eritrocitų riebalų rūgštys

217.80€
Omega-6 ir omega-3 – eritrocitų riebalų rūgštys

Skaičiuoklė perkantiems išsimokėtinai

Šių dienų žmonių mitybos įpročiai labai pasikeitę. Su maistu gaunama daug omega-6 riebalų rūgščių, o omega-3 kiekis labai ribotas. Remiantis statistika, žmonių, vartojančių pakankamai šių riebalų rūgščių, santykis yra 1:1, o Vakarų šalyse šis santykis yra nuo 15:1 iki 16,7:1. Vakarietiškoje mityboje yra nepakankamai omega-3 ir pernelyg daug omega-6 riebalų rūgščių, palyginti su tuo, kas buvo prieš 100–150 metų. 
 

Kas yra omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštys?

Omega-3 ir omega-6 yra polinesočiosios riebalų rūgštys. Polinesotieji riebalai dar vadinami „geraisiais“ riebalais. Jie padeda sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Šios polinesočiosios riebalų rūgštys organizme naudojamos įvairiais būdais, taip pat yra svarbi ląstelių membranų struktūros dalis. 

Išskiriamos trys omega-3 riebalų rūgštys, kurios svarbios žmogui:

  • alfa linoleno rūgštis (ALA) – yra riešutuose ir sėklose;
  • eikozapentaeno rūgštis (EPA) – yra žuvyje, kriliuose, dumbliuose;
  • dokozaheksaeno rūgštis (DHR) – taip pat yra žuvyje, kriliuose, dumbliuose.

Žmogaus organizmui reikalingos keturios omega-6 riebalų rūgštys:

  • linolo rūgštis (LA);
  • gama linoleno rūgštis (GLA);
  • dihomo gama linoleno rūgštis (DGLA);
  • arachidono rūgštis (AA).

ALA ir LA riebalų rūgščių pats organizmas pasigaminti negali, todėl jas būtina gauti su maistu arba papildais. 

Omega-3 ir omega-6 santykis

Pernelyg daug omega-6 polinesočiųjų riebalų rūgščių ir labai aukštas omega-6 bei omega-3 santykis šiandieninėje mityboje skatina daugelio ligų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių, onkologinių, uždegiminių ir autoimuninių, atsiradimą. Priešingai – didesnis omega-3 riebiųjų rūgščių kiekis turi slopinamąjį poveikį. 

Remiantis įvairiais epidemiologiniais ir klinikiniais tyrimais, širdies ir kraujagyslių ligų prevencijoje padidinus omega-6 bei omega-3 santykį iki 4:1, galima sumažinti mirtingumo riziką iki 70 %. Sergantiems onkologinėmis ligomis (krūties, storosios žarnos, prostatos, kasos, kepenų vėžiu) omega-6 ir omega-3 balansas turi įtakos ligos progresavimui. Pacientams, sergantiems lėtinėmis uždegiminėmis ligomis, tokiomis kaip reumatoidinis artritas, bronchinė astma, uždegiminė žarnyno liga, taip pat osteoporozė, Alzheimeris, depresija, optimalus šių riebalų rūgščių santykis gali palengvinti ligos simptomus ir prisidėti jos prie gydymo.

Omega-3 ir omega 6 nauda

Omega-3 riebalų rūgštys yra pagrindinė žmogaus ląstelių membranų dalis. Jos svarbios širdies ir psichikos sveikatai, kūdikių smegenų vystymuisi, gali padėti palaikyti sveiką kūno svorį ir taip toliau. Daugiau informacijos apie jų naudą galite rasti spustelėję ant aukščiau pateiktos nuorodos.

Nors dažniau akcentuojamas neigiamas omega-6 poveikis, šios polinesočiosios riebalų rūgštys taip pat yra būtinos organizmui. Jos suteikia energijos, gamina eikozanoidus, kurie atlieka pagrindinį vaidmenį imuninėje sistemoje. Visgi esant per dideliam jų kiekiui, gali padidėti uždegimo ir uždegiminių ligų rizika. 

Manoma, kad kai kurie omega-6 riebalai gali būti naudingi gydant lėtinių ligų simptomus. Omega-6 riebalų rūgštims priskiriama ir gama linoleno rūgštis (GLA), kuri randama tam tikruose aliejuose, pavyzdžiui, nakvišų ir agurklių. Vartojant GLA, didelė jos dalis paverčiama dihomo gama linoleno rūgštimi (DGLA). Remiantis tyrimų duomenimis, GLA ir DGLA gali būti naudingos sveikatai, pavyzdžiui, sumažindamos uždegiminių ligų simptomus. 

Dar vieno tyrimo metu padaryta išvada, kad konjuguotos linolo rūgšties (CLA) papildų vartojimas gali padėti sumažinti žmogaus riebalų masę.

Omega-3 ir omega-6 šaltiniai

Yra keletas būdų, kaip galima pagerinti su maistu suvartojamų omega-3, omega-6 riebalų rūgščių santykį. Tam rekomenduojama:

  • gaminant maistą dažniau rinktis alyvuogių, avokadų ir linų sėmenų aliejų;
  • valgyti daugiau maisto, kuriame gausu omega-3 (lašiša, skumbrė, sardinės, ančiuviai, ispaninio šalavijo (angl. chia) sėklos, linų sėmenys);
  • rečiau valgyti maistą, kuriame yra daug omega-6 (sojų ir kukurūzų aliejus, majonezas, graikiniai riešutai, saulėgrąžų sėklos).

Tinkami mitybos įpročiai gali padėti palaikyti gerą šių polinesočiųjų riebalų rūgščių santykį.

Norite sužinoti, koks yra omega-3 ir omega-6 santykis Jūsų organizme? Tuomet užsiregistruokite tyrimui „Antėja laboratorija“ klinikoje internetu arba paskambinę mums telefonu. Esame pasiruošę padėti!