Pakoreguokite savo mitybą ir sveikata Jums padėkos! - "Antėja laboratorija"

Pakoreguokite savo mitybą ir sveikata Jums padėkos!

Jei dažnai jaučiate pilvo pūtimą ir skausmą, neramina atsirandantys neaiškios kilmės odos bėrimai, dilgėlinė, vargina pasikartojančios burnos opos ar galvos skausmai, to priežastimi gali būti tam tikrų maisto produktų netoleravimas [1].

Maisto netoleravimas yra labai platus terminas, medicinoje naudojamas apibūdinti nepageidaujamas reakcijas vartojant tam tikrus maisto produktus. Dažniausia priežastis sukelianti šį sveikatos sutrikimą yra trūkumas fermentų, skaidančių maistines medžiagas. Jis dažnai painiojamas su maistinėmis alergijomis, tačiau maisto netoleravimas susijęs su virškinimo sistema ir išsivysto palaipsniui, o maisto alergija – imunine sistema. Taip pat alerginės reakcijos pasireiškia kone iškart, o netoleravimo atveju pirmieji požymiai pasireiškia tik po kelių savaičių [2].

Netoleruojamų maisto produktų sąrašas yra labai platus, tačiau dažniausiai išskiriami kviečiai, dėl juose esančio glitimo, pieno produktai, kuriuose randama laktozės, taip pat žuvis, jūros gėrybės, žemės riešutai, kiaušiniai, soja ar cheminiai maisto priedai [3].

Ignoruojant bei nesprendžiant maisto netoleravimo problemos, ilgainiui tai gali neigiamai atsiliepti bendrai sveikatos būklei ir gyvenimo kokybei, todėl labai svarbu nustatyti konkrečias organizmo netoleruojamas maisto medžiagas ir produktus bei laikytis gydytojų nustatytos dietos. Šios dietos pagrindas yra iš mitybos pašalinti organizmo netoleruojamus maisto produktus, jų grupes, o kartais – ir visą produktų grupę. Pagerėjimo galima sulaukti jau po 3-4 savaičių, o su gydytojų priežiūra eliminuoti produktai laipsniškai grąžinami į kasdienę mitybą, todėl maisto netoleravimas nėra nuosprendis visam gyvenimui. Tačiau alergijos atveju grąžinti maisto produktų į racioną nerekomenduojama dėl vis stiprėjančių alerginių reakcijų [4].

Netoleruojamų maisto produktų diagnostika galima keliais būdais, pavyzdžiui, tam tikrą laiką nevalgyti vieno ar kito produkto, registruoti visą tai savo mitybos plane ir sekti pagerėjimus, tačiau tai labai ilgas, daug pastangų ir laiko reikalaujantis kelias [5]. Norintiems kur kas greitesnio ir efektyvesnio rezultato, rekomenduojama rinktis laboratorinius tyrimus, kurių metu galima ištirti maisto netoleravimą net iki 216-ai pačių įvairiausių maisto produktų. Šie tyrimai atliekami vieno kraujo paėmimo metu, gauti rezultatai suteikia galimybę nedelsiant pradėti su gydytoju ir mitybos specialistu suderintą dietą. Leiskite sau mėgautis maistu drąsiai! Sužinokite, kokie maisto produktai Jums tinka.

1. Tuck J. C, Biesiekierski J. R., Schmid-Grendelmeier P, ir Pohl D, 2019. Food Intolerances. Nutrients, 11(7), 1684;
2.Jörg Kleine-Tebbe, Anja Waßmann-Otto & Hubert Mönnikes (2016) Food Allergy and Intolerance. Distinction, Definitions and Delimitation, Bundesgesundheitsblatt - Gesundheitsforschung - Gesundheitsschutz, psl. 705–722
3. J. Schnedl J. W., Meier-Allard N., Lackner S., Enko D. ir kt. (2020). Increasing Expiratory Hydrogen in Lactose Intolerance Is Associated with Additional Food Intolerance / Malabsorption. Nutrients 2020, 12 (12), 3690; https://doi.org/10.3390/nu12123690
4. Lomer M. C. E (2014). Review article: the aetiology, diagnosis, mechanisms and clinical evidence for food intolerance. Alimentary pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1111/apt.13041

5. Barrett J. S., Gibson P.R. (2012). Fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols (FODMAPs) and nonallergic food intolerance: FODMAPs or food chemicals? https://doi.org/10.1177/1756283X11436241

Monika Ramanauskienė

Autorius: Monika Ramanauskienė

Pareigos:

Visos naujienos